Skip Navigation or Skip to Content
PONDELOK, MÁJ 20, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 03.02.2015 - 12:06  //  aktualizácia: 03.02.2015 - 12:06  //  zobrazené: 387

Senická moruša bojuje o titul Európsky strom roka

morusaOd 1. do 28. februára prebieha na stránke www.treeoftheyear.org hlasovanie​ za Európsky strom roka. Slovensko má v tejto súťaži svoje zastúpenie. Medzi štrnástimi súťažiacimi stromami z celej Európy bojuje aj 200-ročná Moruša biela zo Senice. Je to krásny strom. Navyše vzácny. Takúto obrovskú morušu hneď tak nikde neuvidíte. A už vôbec nie v centre mesta.




Senická moruša je hrdinkou mesta, v ktorom rastie. Všetko v jej okolí sa zmenilo na nepoznanie, pôvodné stavby boli zbúrané a naokolo vyrástli nové činžiaky, obchody, parkoviská, polyfunkčné budovy, parkoviská... Iba ona pretrvala na svojom mieste, pokojne a trpezlivo pozerá na svet okolo seba. Aj preto o nej vravíme, že je akýmsi majákom minulosti.


Hlasujte na: www.treeoftheyear.org
HLASUJTE ZA MORUŠU
HLASUJTE ZA SLOVENSKO

Senická moruša v celoslovenskej súťaži Strom roka získala celkovo 1711 hlasov.  Výsledky súťaže Európsky strom roka budú zverejnené 5. marca, víťazný strom bude slávnostne ocenený 22. apríla v Bruseli.

Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na anketu Strom roka, ktorú v Českej republike už niekoľko rokov organizuje Nadácia Partnerstvo. Zmyslom akcie je poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné i kultúrne bohatstvo, ktoré si treba vážiť a chrániť. V Európskom strome roka na rozdiel od iných súťaží nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek, ale príbeh a spojenie s ľuďmi. Každoročne sa do ankety zapájajú desiatky až stovky tisíc ľudí a počet zúčastnených krajín sa z pôvodných päť zvýšil na 14.


NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!