Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 23.09.2013 - 07:03  //  aktualizácia: 23.09.2013 - 07:03  //  zobrazené: 394

Téma: Možné zlučovanie škôl

logo_napis_vedla_mZačiatok školského roka v Senici sprevádzajú informácie o možnom zlučovaní základných škôl na Sadovej a  Mudrochovej ulici. Pri otvorení   školského roka 2013/14 primátor mesta Ľubomír Parízek informoval o týchto zámeroch riaditeľov i pedagogický zbor oboch škôl, a samozrejme odpovedal na ich otázky. Táto téma silne rezonuje medzi pedagógmi i zamestnancami škôl, rovnako  aj medzi rodičmi a vyvoláva neistotu a napätie. Pokúsime sa vysvetliť nejasnosti a niektoré zavádzajúce informácie.



 

Úvahy o možnom zlúčení, ktoré by sa malo udiať  k začiatku školského roka 2014/15, začal zriaďovateľ základných škôl Mesto Senica z viacerých dôvodov. „Hlavným dôvodom tohto zamýšľaného kroku je demografický vývoj,“ vysvetlil primátor mesta.  ZŠ na Mudrochovej ulici („štvorka“) mala v minulom školskom roku 350 žiakov. V tomto školskom roku 2013/14  má 297 žiakov, keď do prvého ročníka nastúpilo 22 žiakov (1 trieda).  Pre porovnanie ZŠ na Ulici V. Paulínyho-Tótha má 392 žiakov, z toho 55 prvákov (3 triedy), ZŠ na Komenského ulici má 489 žiakov, z toho 59  prvákov, ZŠ na Sadovej ulici („trojka“) má 656  žiakov, z toho 57 (3 triedy) prvákov. Pri takto predpokladanom vývoji v jednotlivých základných školách by v ďalšom školskom roku mala ZŠ na Mudrochovej ulici opäť menej žiakov, keďže v júni 2014 skočí školu 60 deviatakov, a v septembri 2014 za predpokladu, že by otvorili znovu  iba 1 triedu prvákov. Pri poklese počtu žiakov je potrebné riešiť aj počet učiteľov, dopĺňa informáciu primátor Parízek.  Predchádzajúci vývoj dáva tomuto tvrdeniu  za pravdu. V školskom roku 2012/2013 navštevovalo „trojku“  okolo 800 školákov a „štvorku“ necelých štyristo. Pred dvadsiatimi rokmi  v roku 1993  bolo na „trojke“ 1350 detí, a na „štvorke“ okolo 650.

Zlúčením susediacich škôl by mali všetci učitelia istotu zamestnania. Vytvorením jedného riaditeľstva pod hlavičkou ZŠ Sadová ulica by tak vznikol jeden pedagogický kolektív, a to isté by sa týkalo všetkých ďalších  skupín zamestnancov s výnimkou ekonomického úseku, kde by prišlo k redukcii zamestnancov. Zámer zriaďovateľa Mesta Senica je ZŠ Mudrochova nerušiť. Ponechať ju zatiaľ bez riaditeľa, zamestnancov a bez žiakov, no nevyňať zo siete škôl. To podľa primátora pre prípad, že by sa v Senici zase začalo rodiť viac detí ako teraz.

Z uvedeného vyplýva, že právnym subjektom by bola ZŠ Sadová ulica, ktorá by využívala svoje priestory aj všetky priestory terajšej ZŠ Mudrochova ulica na vzdelávací proces, mimoškolské aktivity  i športové akcie. Budovy oboch škôl by boli prepojené spojovacou chodbou, aby sa zvýšil komfort pre žiakov i pedagógov.   Zlúčenie  oboch škôl by prinieslo aj ekonomický efekt, finančné prostriedky by sa využívali efektívnejšie. A to je druhý racionálny dôvod na zlúčenie škôl.

Prínos pre žiakov je zrejmý z toho, že ZŠ Sadová ulica je po komplexnej rekonštrukcii spolufinancovaný z fondov Európskej únie a projekt si vyžiadal celkové náklady okolo 800 000 eur.  Budova školy bola zateplená, boli  vymenené okná, vybudované bezbariérové vstupy, vynovený interiér.   Pribudli aj zmodernizované športoviská, komplexnou výmenou mobiliáru prešli odborné učebne a vznikli viaceré nové odborné učebne  na špičkovej úrovni, ktoré na ZŠ Mudrochova ulica chýbajú. Zlúčením škôl by všetci žiaci využívali všetky výhody a mali by rovnaké možnosti na vzdelávanie.  Na „štvorke“ sa modernizovalo  menej. Zamýšľaný projekt zlúčenia susediacich škôl by priniesol aj efektívnejšie vytváranie športových tried zameraných na volejbal, hádzanú, futbal a hokej, čo by v konečnom dôsledku znamenalo  vytvorenie kvalitných športových tried.

„Na uskutočnenie tohto zámeru máme necelý rok. V diskusiách na odbornej úrovni hľadáme najoptimálnejšie riešenie,“ dodal  primátor Senice Ľubomír Parízek.

Viera Barošková

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!