Skip Navigation or Skip to Content
ŠTVRTOK, MÁJ 02, 2024
Titulka   >  Spravodajstvo
publikované: 17.02.2010 - 16:31  //  aktualizácia: 15.06.2017 - 20:26  //  zobrazené: 704

Život Seničanky bude v rukách francúzskych lekárov

katka_m.jpgKeď sa Katka narodila, lekár sa spýtal jej mamy: „Mamička, to je vaše druhé dieťa?“ Keď pani Mária Bzdilová súhlasne prikývla, lekár pokračoval: „No tak aspoň syn vám zostane, vaša dcérka môže do roka zomrieť“. V tej chvíli takmer odpadla, zrútil sa jej svet. Dnes má Katka takmer 24 rokov a napriek tomu, že je vážne chorá, je z nej veselé dievča.

 

Takto sa začal príbeh rodiny Bzdilovej zo Senice v máji r. 1986. Rodinka sa tešila na nový prírastok. Celé tehotenstvo prebiehalo bez problémov, a tak nikto nepredpokladal žiadne problémy. Keď sa Katka narodila, lekári zistili, že nemá vyvinuté žlčové cesty a má problémy s pečeňou.

„V tom roku vybuchla atómová elektráreň Černobyľ“, pripisuje Katkinu diagnózu tejto udalosti pani Bzdilová. Od narodenia trávila Katka veľa času v nemocnici. Už ako trojtýždňovú ju operovali. Striedali sa dlhé pobyty v nemocnici s krátkymi pobytmi doma. „Prvých 15 mesiacov som dcéru nemala  vôbec doma“, spomína so slzami v očiach Katkina mama. „Viete aké bolo ťažké, že som nemohla  byť pri tom, keď sa Katka učila sedieť, keď jej išiel prvý zúbok? Viete aký to bol pocit, keď mi ju dovolili vidieť a ona mi povedala teta a sestričke hovorila mama?“  Domov Katku púšťali nanajvýš na týždeň. Vždy dostala vysokú horúčku a musela ísť naspäť do nemocnice. Ako-tak sa to zlepšilo keď mala 2 roky. Lekári však boli v prognózach opatrní, matku pripravovali aj na to, že ich dcéra nebude možno nikdy chodiť. „Katuška je však veľká bojovníčka a má rada život“,  hovorí pani Bzdilová.

Katka berie od malička rôzne lieky. Lekári ich však upozorňujú, že ak tieto prestanú zaberať, pečeň začne zlyhávať. Jedinou jej nádejou je transplantácia pečene. A práve takáto nádej svitla rodine Bzdilovej pred deviatimi rokmi. Vtedy našli pre Katku vhodného darcu. A tak Katka aj s mamou cestovali do Prahy na transplantáciu pečene. „V tom čase som tam bola s ňou, všetci sme sa tešili, že jej budú môcť pomôcť a Katka bude žiť plnohodnotný život. Ale bohužiaľ, transplantácia bola neúspešná z dôvodu, že Katka má vzrastenú pečeň. Bolo  riziko pokračovať v operácii, a tak transplantáciu ukončili. Všetci sme sa s tým dlho nemohli zmieriť a najmä ja. Veď matka by dala za svoje dieťa čokoľvek, len aby bolo zdravé a šťastné“, spomína na rok 2001 Katkina mama.

Už niekoľkokrát Katkin život visel na vlásku. Pred dvomi rokmi dostala obojstranný zápal pľúc, schudla 10 kg a lekári ich pripravovali na najhoršie. No Katka zabojovala a zo zápalu pľúc sa dostala.  Minulý rok sa však Katkin stav opäť vážne zhoršil. Hodnoty bilirubínu vysoko prevyšovali povolené normy. A tak po niekoľkých hospitalizáciách v NsP v Skalici skončila Katka na Jednotke intenzívnej hepatologickej a metabolickej starostlivosti I. internej kliniky v Bratislave. Tu sa dostala do rúk prof. MUDr. Štefanovi Hrušovskému, CSc. Dr. SVS. Ten jednoznačne odporučil transplantáciu pečene: „Ochorenie slečny Bzdilovej patrí  k zriedkavým diagnózam, ktorým trpí odmalička.  Ochorenie si vyžaduje ortotopickú  transplantáciu pečene, ktorú nie je možné vykonať na Slovensku. Konzultovali sme tento prípad s niekoľkými zahraničnými centrami, ktoré by mohli tento zákrok vykonať.  V Centre Hépatobiliaire (Hôpital Paul Brousse) vo francúzskom meste Villejuif sú ochotní pacientku prijať a prevziať zodpovednosť za liečenie jej komplikovaného zdravotného stavu.“

A tak pre rodinu Bzdilových svitla opäť nová nádej, že niekto zachráni život ich dcéry a Katka bude môcť začať žiť plnohodnotný život. Život taký, aký žijú zdravé rovesníčky tohto drobného dievčaťa. Nádej na naplnenie snov mladej ženy o normálnom živote bez rôznych obmedzení. Nádej na to, aby mohla po všetkých útrapách zažiť to, čo je pre jej rovesníčky samozrejmosťou. „Keď budem mať po transplantácii, budem môcť ísť na diskotéku, mať chlapca...“ plánuje si mladá Seničanka.

Katka, je aj napriek vážnemu ochoreniu veselé dievča, ktoré sa od svojich rovesníčok líši akurát nižším vzrastom, nafúknutým bruškom a žltkastou pokožkou. Pomôcť jej môžu na špecializovanom odbornom pracovisku vo Francúzsku. Na jej príchod tam sú lekári pripravení, len treba nájsť vhodného darcu.

Matka sa stará o Katku sama: „Mám pri Katke 24-hodinovú starostlivosť, keďže dcérka trpí aj epilepsiou.“ A tak choroba tvrdo skúša aj rodinný rozpočet. „Moja finančná situácia je veľmi zlá, keďže sa starám o Katku sama, som rozvedená. Katka má veľmi drahé lieky každý mesiac, veľa stojí cestovanie do nemocníc a samozrejme aj každodenné potreby pre nás.  Ale čo už, len aby sa Katke polepšilo“, utešuje sa pani Bzdilová. To najťažšie ich však ešte len čaká. Nájsť finančné prostriedky na cestu do Fracúzska. „I keď Katke bude celý pobyt aj transplantáciu hradiť zdravotná poisťovňa, mne nie. Rada by som tam však bola s ňou a po takom ťažkom zákroku v cudzom prostredí sa o ňu starala. Určite by jej to psychicky veľmi pomohlo. Sme na seba veľmi naviazané.“  Z rodinného rozpočtu však pobyt matky neutiahnu. Preto sa pani Bzdilová rozhodla požiadať o pomoc viacero organizácií a nadácií. „Z niektorých som už odpoveď dostala,  žiaľ, bola negatívna, keďže ide o zákrok mimo Slovenska“.

Aj preto sa pani Bzdilová rozhodla založiť účet, ktorý bude slúžiť vyložene len na náklady spojené s transplantáciou. A tie sa určite budú rátať na tisícky eur. Príbeh rodiny Bzdilovej sa dostal aj na Mesto Senica a vedenie mesta sa rozhodlo Katke pomôcť. V rámci jednorazovej dávky poskytlo sumu 400 €.  „Ste prvá organizácia, ktorá zareagovala pozitívne“, teší sa p. Bzdilová z prvej finančnej pomoci.

Ak chcete, aby chvíle po operácii mohla Katka prežívať so svojou mamou, môžete pomôcť aj vy a prispieť na č. účtu 9224768001/5600 v Dexia banke.

katka3.jpgkatka2.jpg



















 

 

 

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!