Skip Navigation or Skip to Content
Titulka   >  Projekty EU
publikované: 13.01.2023 - 13:05  //  aktualizácia: 11.07.2023 - 15:16  //  zobrazené: 755

PODPORA MLADÝCH DOBROVOĽNÍKOV A VÝMENA SKÚSENOSTÍ

 

PODPORA MLADÝCH DOBROVOĽNÍKOV A VÝMENA SKÚSENOSTÍ

Akronym projektu: DOBROVOĽNÍCTVO

Kód projektu: SK/FMP/11b/09/011

Operačný program: Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika

Spolufinancovaný z: Európsky fond regionálneho rozvoja

Prioritná os: 3 Rozvoj miestnych iniciatív

Konkrétny cieľ: 3.1 Zvýšenie kvalitatívnej úrovne cezhraničnej spolupráce miestnych a regionálnych aktérov

 

Partneri projektu

Hlavný partner – Mesto Senica, SK

Hlavný cezhraničný partner Gymnázium Velké Pavlovice, CZ

 

Harmonogram projektu

04/2022-03/2023

 

Rozpočet projektu

Celkové oprávnené výdavky 23 497,00

Finančný príspevok z EFRR  19 972,45

Štátny rozpočet 2 349,70

Vlastné zdroje  1 174,85

 

Stručný popis malého projektu

Nosnou témou projektu je dobrovoľníctvo a participácia mládeže. Zámerom projektu je v tejto oblasti nadviazanie kontaktov a výmena skúseností študentských parlamentov, organizácií pracujúcich s mládežou, samospráv. Vzdelávacími seminármi a teambuildingovými podujatiami chceme cezhraničnú mládež motivovať k dobrovoľníckej účasti na mestských projektoch, k participácii na veciach verejných, k tvorbe vlastných projektov. Zároveň zvýšime databázu dobrovoľníkov mesta. Projekt podporí v študentoch zmysel pre spolupatričnosť, dobrovoľnícku pomoc, solidárnosť. Nadobudnuté skúsenosti z oblasti dobrovoľníctva budú pre študentov dobrým štartom do budúcnosti. Obstaraním vybavenia vytvoríme podmienky pre činnosť a aktivity študentského parlamentu a mládež vo vznikajúcom mestskom centre pre mládež. 

 

Projektové aktivity

K08 - Spoločná kooperační aktivita na výmenu skúseností a prenosu know how medzi partnermi malého projektu

  • pracovné stretnutie zástupcov projektových partnerov, samospráv, škôl, zástupcov študentských parlamentov a školských rád,  združení a organizácii pracujúcich s mládežou. Cieľom je  výmena skúseností v oblasti fungovania študentských parlamentov, právomoci v rámci škôl a miest, úroveň participácie študentov na veciach verejných, rozvoji obce, rozhodovacích procesov samospráv, úroveň politickej, finančnej a materiálnej podpory mládeže v partnerských mestách, dobrovoľníctvo a i.
  • výsledkom bude dokument návrhov spolupráce mládeže s inštitúciami a mestskými organizáciami a študentským parlamentom HCP.  

K09 - Spoločná výmenná aktivita medzi partnermi malého projektu

  • realizácia dvoch recipročných cezhraničných vzdelávacích teambuildingových pobytov spojených s workshopmi a záujmovými aktivitami - 1x vo Velkých Pavloviciach, 1x Senica - RO Kunovská priehrada. Pobyty zamerané na nadviazanie intenzívnejších kontaktov medzi študentskými parlamentmi a výmenu skúseností.
  • evalvačný teambuildingový víkendový pobyt pre členov Študentského parlamentu Senica. Jeho zámerom bude zhodnotiť nové skúsenosti a poznatky, nastaviť nové ciele a program práce parlamentu v súvislosti s realizáciou projektu a existenciou nového centra pre mládež.

K10 - Spoločný vzdelávací program

•   Organizácia 8 motivačných seminárov/workshopov v trvaní 2 - 4 hodiny, prioritne zameraných na  študentov a mládež partnerských miest, ale aj blízkeho regiónu a zástupcov organizácii pracujúcich s mládežou, škôl a verejnej správy. Východiskovou oblasťou vzdelávacích podujatí bude dobrovoľníctvo. Témami budú napr. manažment voľného času, organizácia podujatí, hľadanie nových dobrovoľníkov, propagácia podujatí, písanie článkov, starostlivosť o dobrovoľníkov, mesto a dobrovoľníci a iné motivačné témy podľa požiadaviek cieľových skupín (študentov), s ktorými budú návrhy tém prerokované v úvode projektu. Prednášajúcimi budú motivačné osobnosti, zástupcovia organizácií a združení, ktorí majú svoju kariéru prepojenú s dobrovoľníctvom a svojimi príbehmi a radami budú študentov motivovať k aktivite a budú pre nich vzorom. Semináre budú nahrávané a streamované tak, aby k nim mali prístup študenti aj mimo región mesta. Ich zostrihy budú uverejnené ako výstupy projektu na webových sídlach partnerov.

K24 - Prezentačné a propagační aktivity vo vzťahu k realizovanému projektu

•    Vytvorenie propagačného videa o aktivitách projektu, cieľom ktorého je informovanie verejnosti o spolupráci študentských parlamentov a výstupoch projektu.

•    V súlade s aktivitou K08 bude vypracovaný návrh spolupráce mládeže s inštitúciami v mesta, dobrovoľníckymi a mestskými organizáciami, študentským parlamentom HCP.

•   Propagácia výstupov projektu na webových sídlach partnerov a partnerských miest.

K25 - Nákup vybavenia

•  Obstaranie vybavenia  nadväzuje na projekt mesta  Senica vybudovanie centra pre mládež v bývalom muzeálnom objekte DAV situovanom v mestskom parku. V rámci aktivity bude zakúpených 80 ks stoličiek, 20 ks stolov, projekčné plátno a projektor. Vďaka obstaranému vybaveniu vytvoríme variabilný priestor s multifunkčným využitím spoločenskej miestnosti centra pre realizáciu projektových aktivít, činnosť študentského parlamentu, študentov, mladých ľudí, mládežnícke organizácie, pre prácu a aktivity vo väčších i menších skupinách. Vybavenie  umožní organizáciu prednáškovej aj klubovej činnosti, rokovaní, tvorivých dielní, seminárov, workshopov, spoločenských aj kultúrnych podujatí (vernisáže, koncerty). Z pohľadu projektu je dôležitou súčasťou jeho aktivít a dovršuje snahu mesta vytvoriť pre mládež plnohodnotné centrum - kontaktný bod a zázemie.

 

Publicita:

https://senica.sk/clanok/odstartoval-projekt-na-podporu-mladych-dobrovolnikov

https://zahori.sk/65087/v-senici-odstartoval-projekt-na-podporu-mladych-dobrovolnikov/

https://senica.sk/clanok/o-dobrovolnictve-so-studentami-z-velkych-pavlovic

 

VÝSTUPY PROJEKTU

 

Workshopy a semináre

Ako sa prihlásiť na štúdium  či stáž v Anglicku a USA - Martina Beďatšová - https://www.parlamentsenica.sk/staz/

Ako napísať pútavý článok či popisok na sociálne siete  – Lucia Baníková - https://www.parlamentsenica.sk/clanok/

Ako nájsť dobrovoľníkov a čo im vieme ponúknuť - Lukáš Hrošovský - https://www.parlamentsenica.sk/ponuka/  

Aj Jeden človek dokáže veľa - Slavomír Bučák - https://www.parlamentsenica.sk/jeden/

Ako zvládať stres a nevyhorieť - Katka Milová - https://www.parlamentsenica.sk/stres/

Ako doviesť projekt do zdarného konca /využiť motiváciu naplno - Alex Guttman  - https://www.parlamentsenica.sk/projekt/

Ako pretaviť nápad v projekt - Janka Kostovčáková - https://www.parlamentsenica.sk/napad/

Ako si pripraviť prezentáciu, aby bola zaujímavá a presvedčivá - Janka Olexová  - https://www.parlamentsenica.sk/prezentacia/

Ako využiť motiváciu naplno - Tatiana Ondrisková - AKO VYUŽIŤ MOTIVÁCIU NAPLNO - workshop s Tatianou Ondriskovou - YouTube

 

Prezentačné video - https://www.parlamentsenica.sk/video/

 

Koncepcia práce s mládežou - https://senica.sk/clanok/koncepcia-prace-s-mladezou 

 

Návrhy spolupráce mládeže s inštitúciami a mestskými organizáciami a študentským parlamentom - Návrhy spolupráce mládeže s inštitúciami a mestskými organizáciami a študentským parlamentom

 

NOVINKY E-MAILOM

NOVÉ INFORMÁCIE, ČO SA PRIPRAVUJE, ČO SA UDIALO NA VÁŠ E-MAIL, PRIHLÁSTE SA UŽ DNES!